We beginnen het behandeltraject altijd met een informatief consult. Tijdens dit gratis informatieve consult zullen wij inzicht geven in wat wij voor jou (of je kind) kunnen betekenen. Tevens zullen wij tijdens dit consult ook naar jouw/jullie eisen en wensen luisteren. Vervolgens maken we een afspraak voor een eerste consult diagnostiek.
Tijdens de diagnostiek maken we gebruik van de modernste digitale mondscanner (3D). Na dit consult stellen wij een behandelplan op en de daar bijbehorende begroting, deze versturen wij per e-mail.
Het behandelplan en de begroting zijn opgesteld, wat nu? Wanneer het behandelplan en de begroting zijn opgesteld, is het tijd voor een 2e bespreking. Tijdens dit gesprek leggen wij het behandelplan uit en vertellen wij wat de kosten zijn. Als je met het plan en de kosten akkoord gaat, kan de behandeling van start gaan. Wij zullen dan een nieuwe afspraak maken om de beugel bij jou of je kind te plaatsen.
Wanneer de beugel is geplaatst, is het belangrijk om minimaal één keer per maand langs te komen voor een controle. Tijdens deze controle kunnen wij kijken of de behandeling naar wens verloopt. Indien nodig, kunnen wij de behandeling wat bijsturen. Bovendien kijken wij ook of de tanden goed worden gepoetst. Met een beugel is dat namelijk wat lastiger, vooral in het begin. Heb je vragen? Dan kunnen wij die tijdens de controle altijd beantwoorden.
De orthopedische fase
In deze fase gaat het erom een optimale kaak en bot verhouding te creëren, bijvoorbeeld met de „geplakte beugel“ ook wel „Bonded Hyrax“ genoemd waarmee de bovenkaak breder gemaakt wordt. De behandeling met de geplakte beugel maakt gebruik van de veerkracht van de gehemelte naad die de beide kaakhelften met elkaar verbindt. Door het verbreden van de bovenkaak ontstaat er een harmonische verhouding in het gezicht, zonder dat we gezonde tanden of kiezen moeten trekken.
De orthodontische fase
Hier gaat het erom de tanden en kiezen in de kaak zo te verschuiven, dat ze een ideale positie innemen. Indien de blijvende kleine kiezen, de hoektanden en grote kiezen zijn doorgebroken, hebben wij de mogelijkheid, slotjes (brackets) en banden te bevestigen. Slotjes (brackets) worden op de voorste tanden, hoektanden en kleine kiezen geplakt. Voor een goede hechting wordt een speciale lijm gebruikt, die fluoride afgeeft om cariës te voorkomen.
Tijdens de maandelijkse controles worden de draden die door de brackets bevestigd zijn verwisseld om de tanden in beweging te houden. Daarom is het ook belangrijk de maandelijkse afspraken na te komen.
De retentiefase is de stabilisatiefase waarin het resultaat van de beugelbehandeling wordt vastgehouden. De mooie rechte tanden en goed passende kaken moeten natuurlijk goed op hun plaats blijven! Kort na de verplaatsing van tanden en kiezen en/of de correctie van de kaakstand bestaat de kans dat ze terug willen groeien naar de oude stand. Een retentiebeugel kan de nieuwe tand- en kaakstand vasthouden zodat deze in de nieuwe stand vastgroeien.
De retentiefase is héél belangrijk. Deze moet altijd worden afgemaakt. In de meeste gevallen krijg je voor de bovenkaak een uitneembare beugel en plaatsen we na afloop van de behandeling een draadje achter de tanden in de onderkaak om zeker te zijn dat er geen verschuivingen meer plaatsvinden (permanente retentie). Er zijn vele vormen van retentie. Wij zullen u hierover uitgebreid informeren.
Je ontvangt vlak voor de afname van de vaste apparatuur (slotjesbeugel) een brief van ons waarin de retentiefase nogmaals wordt uitgelegd.
Het behandeltraject bij Ortho Euregio visueel nog eens goed uitgelegd >>